Työkaluja oman suunnan kartoittamiseen
Elämme mahdollisuuksien täyteistä aikaa. Toisin se on ollut vielä joitakin vuosikymmeniä sitten, kun maatalon pojan ainoa vaihtoehto oli jatkaa isänsä jalan jäljissä.
Mahdollisuuksien runsaus voi aiheuttaa myös valinnan vaikeutta; mihin tarttua ja mitä jättää valitsematta? Vaikka elämme valtavan runsauden aikakautta olemme samaan aikaan hämmentävän ahdistuneita.
Meillä on jopa koneita, jotka vapauttavat aikaamme helpottaen arkisia askareita - ja silti kiire on nykyihmisen suurimpia taakkoja. Jatkuva kiihtyminen on hyvinkin kuvaava selite länsimaalaiselle elämäntyylille. Kiireen täyteiseen uraputkijunaan hyppääminen on valmiiksi tallattu polku, johon voi ajautua vahingossa sen enempää ajattelematta ja pahimmillaan se johtaa arvojen vastaiseen ajankäyttöön ja sen myötä uupumukseen.
Yhteiskuntamme kummallisuudet näyttäytyvät erityisen kirkkaasti henkilöille, jotka katsovat tätä kaikkea eri kulttuuritaustalla ulkopuolisen silmin.
Löytyykö ajatusten selkeys erakoitumalla?
Jos erämaahan erakoituminen ja täydelliseen omavaraisuuteen pyrkiminen tuntuu hieman liian radikaalilta ratkaisulta hankkia selkeyttä ajatuksiin ja hahmottaa omaa suuntaansa, on onneksi mahdollista aloittaa myös pienillä askelilla.
Tässä muutamia tapoja herätellä ajatuksia siitä, kuka on ja millä tavoin toimimalla on mahdollista toteuttaa itseään ja kukoistaa luoden hyvinvointia sekä itselleen että ympäristölleen:
Vahvuuksien kartoittaminen. Positiivisessa psykologiassa tunnistettu 24 luonteenvahvuutta löytyvät meistä kaikista hieman eri määrinä. Ajatellaan, että jokaisella meistä on 3-7 ydinvahvuutta. Käyttämällä ydinvahvuuksiamme (ja etenkin meille luontaisia vahvuuksia opittujen sijaan) voimme kokea voimakasta uppoutumisen tunnetta. Jos siirretään ajatus elämän muilta osa-alueilta erityisesti työelämään, kysehän on työn imusta.
Martin Seligman on koostanut listan luonteenvahvuuksista, joka perustuu Abraham Maslowin kuvaukseen itseään toteuttavista yksilöistä:
1. luovuus
2. uteliaisuus
3. kriittinen ajattelu ja arvostelukyky
4. oppimisen halu
5. viisaus
6. rohkeus
7. sisukkuus
8. rehellisyys
9. energisyys
10. kyky rakastaa
11. myötätunto ja avuliaisuus
12. sosiaalinen älykkyys
13. ryhmätyökyky ja lojaalisuus
14. reiluus
15. johtamistaito
16. anteeksiantokyky ja armollisuus
17. vaatimattomuus ja nöyryys
18. käytännöllinen viisaus
19. itsekuri
20. kauneudentaju
21. kiitollisuus
22. optimismi
23. huumorintaju
24. uskonnollisuus ja hengellisyys
(Mattila A., www.terveyskirjasto.fi, 2022).
Voit tehdä vahvuustestin täältä https://www.viacharacter.org/survey/account/register Testin teko vaatii rekisteröitymisen, mutta on ilmaista. Voit vaihtaa rekisteröitymisvaiheessa kielen suomeksi.
Persoonallisuuden piirteet. Persoonallisuustestit jakavat varmasti mielipiteitä, eikä niiden tuloksia tule ottaa absoluuttisina totuuksina. Kuten vahvuuksien suhteen, eri päivinä korostuvat eri piirteet ja vahvuudet. Ilmaisen persoonallisuustestin voit tehdä täällä https://www.16personalities.com/fi/persoonallisuustesti
tai täällä https://www.namaste.fi/fi/enneagrammi/tunnista-itsesi-persoonallisuustesti
Arvot. Arvojen tiedostaminen auttaa valintojen teossa ja oman näköisen elämän rakentamisessa. Vaihtoehtojen runsauden keskellä on rajattava, mihin keskittyy ja mihin ohjaa energiansa. Aika on rajallista ja valintojen teko välttämätöntä, ellei halua elää jatkuvassa kiireessä. Arvojen kirkastamiseen vinkkejä löydät täältä https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/opiskelu-uupumuksen-ehkaisyn-omahoito-ohjelma/8-tunnista-arvosi
Omien toiveiden ja tarpeiden selkeyttämiseen voi käyttää myös yksinkertaisia pikakonsteja, jotka auttavat jäsentämään pohdituttavia asioita.
Tee sanalista ilma filtteriä (esim. uhat, mahdollisuudet, huonoin, paras)
Piirrä käsitekartta
Kirjaa kysymyksiä ylös ja unohda alkuun vastauksien tuottaminen. Nuku yksi tai useampi yö, jonka jälkeen palaa taas kysymyksien ääreen.
Kirjaa ilmassa roikkuvat asiat post-it lapuille ja yhdistele toisiinsa liittyvät, otsikoi kokonaisuudet
Listaa kaikista surkeimmat tavat toimia / ideat → Kirjaa lopuksi näille vastakohdat
Lähestymistapoja
Liiku abstaktista kohti konkretiaa
Mitä vaikeammin hahmotettava aihe, isompi "lukko", pohdintaa ja itsetutkistelua vaativa teema, sitä suuremmista linjoista on helpompi aloittaa.
Lähesty symbolisin keinoin luovaa tekemistä hyödyntäen
Mitä enemmän ajatus muotoutuu, sitä enemmän suuntaa kohti konkretiaa
Ja tärkein: annan suunnan pohdinnalle resurssia, eli AIKAA & AJATUSTA
Luova urasuunnittelu
Mikäli kaipaat selkeää selkeää vaihe-vaiheelta ohjeistusta urasuunnan kirkastamiseen, oman näköisen työelämän rakennuspalikoiden selkeyttämiseen sekä tukea ja rohkeutta valintojen tekoon, olet lämpimästi tervetullut Selkeyttä & Suuntaa - luovan urasuunnittelun verkkokurssille.
Luova urasuunnittelu tarjoaa lempeän ja oivalluttavan vaihtoehdon pohtia omaa polkuaan. Se soveltuu erityisen hyvin silloin, kun tuntuu vaikealta saada kiinni omista unelmista, toiveista ja tarpeista työelämän suhteen. Ensimmäinen ryhmä alkaa marraskuussa 2022!
Mikäli edellä kuvaamani keinot eivät tuota tulosta, on tietysti edelleen mahdollista tehdä radikaaleja ratkaisuja ja muuttaa sinne erämaahan erakoitumaan. Ymmärrän erinomaisen hyvin tällaiset päätökset ja olen löytänyt useammin kuin kerran itsenikin sitä pohtimasta.
On kuitenkin mahdollista luoda tilaa ajatuksille ja rakentaa selkeää suuntaa askel kerrallaan osana omaa arkea - irrottaen resurssia suunnan kirkastamiselle.
Jää nähtäväksi, onko lopputulema jokin radikaali ratkaisu vai jopa samaan työhön jääminen uusin ajatuksin. Tärkeintä on, että valita tukee voimavarojen säilymistä ja antaa mahdollisuuden hyödyntää vahvuuksia.
Ehkäpä jopa kurkottaa kohti kukoistusta?