Luovuus on resilienssitaito
Tiesitkö, että luovuus on osa resilienssiä?
Luovuus on paljon muutakin kuin taiteellista lahjakkuutta. Se tulee esiin eri tavoin eri ihmisissä, elämänvaiheissa ja ympäristöissä.
➡️ Luovuus on yksi resilienssikyvykkyyden ulottuvuuksista.
➡️ Se on taitoa löytää uusia ratkaisuja, nähdä mahdollisuuksia ja selvitä elämän jatkuvasta muutoksesta - resilienssiä siis parhaimmillaan!
Kriisit ja traumat ovat harvoin ennakoitavissa. Tästä syystä myös reagointi sekä ratkaisukeskeisyys aktivoivat resilienssikykyisessä yksilössä luovia ratkaisuja. Tutkimukset osoittavat, että esimerkiksi mielikuvituksen käyttö saattaa olla yksi ratkaisevista hengissä säilymisen elementeistä tilanteissa, joissa yksilön henki on vaarassa esimerkiksi vapauden menetyksen kuten sieppauksen johdosta.
Kriittisissä sekä tietysti myös kaappausta arkisimmissakin elämän pyörteissä resilienssikyvykkyys - luovuus osana sitä - auttaa meitä selviytymään, löytämään ratkaisut ja peräti kukoistamaan
Etuotsalohko on luovuuden koti
Yksilön kyky luovuuteen liittyy aivojen tasolla pitkälti etuotsalohkojen toimintaan. Etuotsalohkot sijaitsevat aivojen uloimmassa tietoisuudesta vastaavassa kerroksessa, jota kutsutaan myös kansantajuisella nimellä järkiaivot.
Jos stressin tai trauman takia etuotsalohkot ovat ikään kuin pois pelistä mantelitumakkeen viedessä kaiken energian, myös luovuus ja intuitiivinen päätöksenteko kärsivät.
Luovuutta ravitaan joutilaisuudessa, levossa ja turvassa, siis perustarpeiden ollessa täytettynä.
Jos resilienssikykyisyys antaa myöden, voi yksilö purkaa omia tunteisiin liittyviä mielentämisen katkoksia, jopa traumaperustaisia, luovuuden avulla. Luovuuden keinoin on mahdollista kuvittaa kehomielen tunteita tunnelukkoineen ja antaa asioille jokin muoto. Luovuudella voikin olla merkittävä rooli yksilön toipumisprosessin tukena sen vahvistaessa kykyä reflektoida vaikeitakin tunteita.
Taidetoiminnan on myös havaittu tukevan nuoren ihmisen resilienssin kehittymistä. Luovan tekemisen avulla on mahdollista edistää vahvuuksien ja toimintatapojen tunnistamista sekä käsitellä ajatuksia & tunteita.
Kiinnostavia nämä luovuuden ja resilienssin kytkökset, eikö!
Postaus on kirjoitettu yhteistyössä resilienssitutkija Laura Vallin kanssa. Lauran löydät Instagramista nimimerkillä @resilienssikoulu ja kotisivut osoitteesta www.resilienssikoulu.fi Luovat Menetelmät suosittelee!